11.1.2015: Seistään yhdessä

Pariisin kammottava terrori-isku pysäytti Ranskan ja laajemmin Euroopan. Miksi EU-maassa voi tapahtua tällaista?

Terrorismi haluaa kylvää eripuraa ja epäluuloa ihmisten ja väestöryhmien välille. Meidän on seistävä Pariisin terrori-iskun jälkeen yhdessä – puolustettava vapaata yhteiskuntaa puolustamalla toisiamme, jokaisen ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Pariisin terrori-iskussa kuoli islaminuskoinen poliisi, Ahmed Merabet. Hänen veljensä puhui liikuttavasti. Veli sanoi, että hänen muslimiveljensä Ahmed oli ylpeä nimestään ja juuristaan – ja samalla hän oli ylpeä edustaessaan poliisia ja puolustaessaan Ranskan tasavallan vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa.

Veli muistutti, että Ranskan muslimeja ei tule sekoittaa ääriliikkeisiin. Hän vetosi, että moskeijoihin tai mihinkään muuhunkaan uskonnollisiin laitoksiin, kuten synagogiin, ei kohdisteta iskuja. Ne kohdistuisivat tavallisiin ihmisiin. Onkin tärkeää, että terrori-isku on tuomittu laajasti. Se on yhdistänyt ihmisiä, uskonnosta ja kotimaasta riippumatta.

Kun tieto Ahmed Merabetista levisi sosiaalisessa mediassa, levisi #JeSuisCharlie -solidaarisuuden rinnalla #JeSuisAhmed -solidaarisuus. Yksi käyttäjä sanoi: ”Minä en ole Charlie. Minä olen Ahmed, kuollut poliisi. Charlie pilkkasi kulttuuriani ja uskontoani ja minä kuolin puolustaessani heidän oikeuttaan siihen.”

Charlie Hebdon entinen päätoimittaja, Philippe Val, sanoi radion haastattelussa ääni välillä sortuen: ”Terrori ei saa estää elämäniloa, vapautta, ilmaisua – demokratiaa. Ne kaikki ovat nyt pelissä.” Ne olivat painavia sanoja.

Ääriliikkeiden torjuminen on yhteinen tehtävämme. Ei saa antaa periksi vihalle, epäluulojen kylvämiselle, epätoivolle, terrorille ja väkivallalle. Vastareaktio ei saa hylätä demokratiaa, ihmisoikeuksia ja elämäniloa, vapaata yhteiskuntaa. Sitä terroristit haluaisivat.

Euroopassa työttömyys, syrjäytyminen ja eriarvoisuus ovat suurimmat selittävät tekijät altistumiselle rikollisuuteen, vaikka se saa erilaisia muotoja. Siksi köyhyyden torjuminen ja mielekkään työn tarjoaminen kaikkien ulottuville on keskeisimpiä tapoja puolustaa vapaata yhteiskuntaa. Ihmisen näköalattomuus johtaa usein ristiriitoihin. Emme saa antaa yhteiskuntamme eriarvoistua.

Sen rinnalla meidän on puolustettava sananvapautta ja laajoja kansalaisten yksilönvapauksia. Jokaiselle kuuluu oikeudet ilmaista itseään, se on demokratian peruskivi. Ranskan kansalaiskeskustelun reaktiot solidaarisuuden osoittamisessa niin Charlie Hebdon tekijöille kuin muslimipoliisille ovat olleet arvokas tapa osoittaa, että sananvapaus ja vapaa yhteiskunta eivät ole vain jonkin tietyn kulttuurin arvoja, vaan yhteisiä arvoja. Ne ovat perusta, jolle ihmisten erilaisten kulttuurien yhteinen elämä, keskinäinen kunnioitus ja hyvä yhteiskunta ovat rakennettavissa. Pidetään siitä kiinni.

Tänään Pariissa järjestetään laaja marssi vapaan yhteiskunnan puolesta ja terrori-iskun uhrien muistamiseksi. Samaan aikaan Helsingissä osoitetaan solidaarisuutta Pariisin kokoontumiselle. Seistään yhdessä – tänään ja joka päivä.

Ylös