1.12.2014: Tasa-arvoisen avioliiton Suomi – länsimainen sivistysmaa

Muistan sen hetken vielä kuin eilisen päivän. ”Ville, jos tämä ei teille kelpaa, niin se on Vihreät kun lähtee. Kristillisdemokraatit jää”, sanoi Jyrki Katainen.

Olimme kesäkuussa 2011 hallitusneuvotteluissa vääntäneet tuntikausia Vihreille tärkeästä tavoitteesta, tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kuuden tunnin väittely käytiin lopulta pääasiassa minun ja Päivi Räsäsen välillä – kunnes tuleva pääministeri ilmoitti kantansa.

Mietimme vihreässä ryhmässä tarkkaan, riittääkö se, että seksuaalivähemmistöjen oikeutta avioliittoon voidaan edistää eduskunnan kautta. Jos olisimme lähteneet neuvotteluista, olisi se sulkenut tämänkin oven kiinni tasa-arvoiselta avioliitolta koko hallituskaudeksi. Lopulta otimme tarjouksen vastaan – ja tänä päivänä olen siitä onnellinen.

Tasa-arvoinen avioliitto on vuosien ja vuosikymmenien työn tulos. Vihreälle liikkeelle viime perjantai oli onnen päivä. Liikuttuneina halasimme eduskuntaryhmässä toisiamme äänestystuloksen tultua julki. Monet meistä jatkoivat juhlintaa eri kansalaisryhmissä ja läheistensä kanssa pitkin iltaa. Vihreän liikkeen perustajista monet tulivat vähemmistöjen asemaa puolustavista kansalaisliikkeistä. Meille ihmisoikeudet sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudenmukainen asema on kantava osa arvojamme ja tavoitteitamme. Itselleni Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon vastustaminen oli ensimmäinen palava poliittinen herätykseni ja ihmisoikeuksien korostaminen toi myös minut vihreisiin.

Vihreiden lisäksi monet kansalaisaktiivit ovat toimineet jo vuosikymmeniä hlbti-vähemmistöjen aseman puolesta. He ovat odottaneet tätä pitkään. Lipposen II hallituksen aikana saimme aikaan rekisteröidyn parisuhteen, mutta jo sitä oli edeltänyt vuosikymmenien työ vähemmistöjen aseman parantamiseksi.

Ensimmäisen lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliitosta teki kansanedustaja Oras Tynkkynen vuonna 2006. Näitäkin aloitteita nähtiin useita ennen kuin kansalaisaloite johti tulokseen. Kansalaisaloiteinstituutio osoitti samalla arvonsa. Se oli Vihreiden kärkitavoitteita Vanhasen II hallituksen toteuttamassa perustuslakiuudistuksessa, jossa oikeusministeri Tuija Brax vei kansalaisaloitteen mahdollisuuden läpi perustuslakiin.

Tasa-arvoinen avioliitto on siis monien neuvottelujen ja lukuisten aktiivien työn tulos. Haluan kiittää Tahdon2013-kansalaisaloitteen toimijoita ja kaikkia tasa-arvoisen avioliiton ystäviä hienosta kampanjoinnista. Oli ilo lukea rakentavaa ja liikuttavaa kansalaispalautetta läheistenne oikeuksien puolesta. Mieleeni jäi viesti, jossa aikuiset sisarukset vetosivat sen puolesta, että heidän isänsä saisi vielä mennä naimisiin rakastamansa miehen kanssa. Ja viesti, jossa kaksi pientä tyttöä toivoivat, että heidän kaksi äitiään voisivat mennä naimisiin niin kuin muutkin parit ja ihmettelivät miksei näin jo ole. Uskon, että kansalaisliikehdintä ja kansalaisten selvän enemmistön tuki oli se asia, joka lopulta käänsi eduskunnan epäröivät kansanedustajat lain puolelle.

Haluan myös kiittää erityisesti Oras Tynkkystä ja Jani Toivolaa omista kansanedustajistamme, jotka hienosti laittoivat itsensä likoon sekä kansananedustajien lakialoitteen että sittemmin kansalaisaloitteen läpiviemiseksi. Liikutuin, kun seurasin eduskunnassa Oraksen tapaa kärsivällisesti tuntikausien ajan keskustella kaikkia lakialoitetta vastustavien tahojen kanssa, aina asiallisesti ja ystävällisesti asiaansa perustellen. Kiitokset myös muiden puolueiden kansanedustajille, jotka olivat mukana luomassa enemmistöä tasa-arvon puolesta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne auttoi toiminnallaan vakuuttamaan lähes kaikki omasta eduskuntaryhmästään. Perussuomalaisten Arja Juvonen toimi rohkeasti omien arvojensa pohjalta lain puolesta puoluejohtajansa uhkailuista riippumatta.

Suomi on valinnut viiteryhmänsä. Olemme länsimaisten sivistysmaiden joukossa puolustamassa ihmisoikeuksia ja hlbti-vähemmistöjen asemaa. Tasa-arvoinen avioliitto on viesti sateenkaariperheissä eläville lapsille, identiteetistään epävarmoille nuorille ja rakastaville pareille – te olette yhtä arvokkaita. Olen onnellinen kaikkien niiden puolesta, jotka saavat tästä päätöksestä omaan arkeensa toivoa ja rakkautta. Tämä maa on parempi ja suvaitsevaisempi paikka meille kaikille, kun jokaiselle on tilaa ja ketään ei kiusata. Sellainen maa on parempi maa kasvaa nuorillemme.

Iloa on ilmassa, mutta meillä on vielä paljon tehtävää. Ihmisoikeuksien puolustaminen on jatkuvaa työtä. Translain muutos on vietävä loppuun tämän hallituskauden aikana. Lain on taattava yhtäläiset ihmisoikeudet myös transsukupuolisille. Etenkin laissa mainittu sterilisaatiopakko on ihmisarvoa loukkaava ja se tulee poistaa.

Lisäksi Vihreät tulee kaikella poliittisella painoarvollamme varmistamaan sen, että tasa-arvoisen avioliiton käytännön toteutus tapahtuu eduskunnan nyt linjaamalla tavalla. Lähiviikkoina tämä eduskunta viimeistelee päätöksensä.

Osa muista laeista, joihin tasa-arvoinen avioliitto merkitsee täsmennyksiä, jää seuraavan hallituksen muutettaviksi ennen lakien voimaanastumista maaliskuussa 2017. Vihreät edellyttää, että seuraava hallitus kunnioittaa kansalaisaloitteen ja eduskunnan tahtoa näiden lakimuutosten toteuttamiseksi sovitusti.

Suomen suunta on selvä: jokainen lapsi, nuori ja aikuinen on yhtä arvokas. Yhteiskuntamme perusta ja moraali vahvistuvat jokaisen ihmisarvon kunnioittamisesta. Vihreät vaalii tämän suunnan toteuttamista, joka päivä. Jakamattoman ihmisarvon puolustaminen on meille keskeinen osa arvopohjaamme ja poliittisia tavoitteitamme – eivätkä saavutukset tapahdu sattumalta, vaan ne vaativat peräänantamatonta ihmisten työtä.

Mutta nautitaan myös tästä. Suomi on nyt iloisempi, rohkeampi ja vapaampi maa, meille kaikille.

Ylös