10.12.2014: Kotimaisen puhtaan energian puolesta

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa

Olen pettynyt Suomen ja suomalaisten tulevaisuuden kannalta. Neljä suurta puoluetta päättivät valita venäläisen Rosatomin riskialttiin ydinvoiman kotimaisen uusiutuvan energian sijaan. Keskusta hylkäsi bioenergian, Sdp teollisuuden työpaikat, perussuomalaiset kotimaisuuden ja kokoomus markkinatalouden. Silti ei saa lannistua. Nyt hallitukselta on vaadittava kotimaisen puhtaan energian pakettia, jotta emme jää taas vain odottamaan ydinvoimaa.
Vihreät haluaa Suomen olevan länsimainen markkinatalous, joka puolustaa omia arvojaan ja edelläkävijänä ratkaisee siirtymää kohti kestävää energiataloutta. Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahanke sitoo Suomen lähelle Venäjän kainaloa energiapolitiikassa. Se tekee Suomesta erikoisen energiasaarekkeen Euroopassa, kun muu EU pyrkii lisäämään omaa energiaomavaraisuuttaan ja riippumattomuuttaan Venäjästä. Kuntien energiayhtiöiden ja valtionyhtiöiden, viime kädessä veronmaksajien, rahat sidottiin nyt ulkomaiseen riskialttiiseen ydinvoimaan kotimaisten puhtaiden ratkaisujen sijaan.
Aurinko, tuuli, jätteet, bioenergia, älyverkot ja energiatehokkaat ratkaisut toisivat suomalaisille työtä, yrityksillemme kotimarkkinoita kasvua varten ja loisi vahvat vientinäkymät. Suuressa energiamurroksessa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa kuka tahansa voi olla energian tuottaja, ja Suomi voisi ratkoa menestyvänä edelläkävijänä globaaleja ympäristöongelmia. Tämä tie jäi nyt valitsematta.
Fennovoima-Rosatom on Suomen hallituksen lemmikkihanke, joka etenee Suomen ja Venäjän julkisen sektorin rahoilla ja julkisen vallan tuella. Stubbin hallitus on valinnut vanhakantaisen jähmettyneisyyden, jossa vain odotetaan ja odotetaan ulkomaisen ydinvoiman valmistumista. Se ei saa jatkua.
Nyt tarvitaan ratkaisuja kotimaisen energiamurroksen puolesta: laajaa energiarahastoa, kuntien hankintojen ohjaamista ympäristöteknologioihin, jätteiden ja puun tehokasta hyödyntämistä, liikenteen öljyriippuvuuden vähentämistä sähköautojen ja biopolttoaineiden kannustimilla, fiksua kaupunkisuunnittelua ja hajautettua työtä luovaa energiaa maaseudulla. Vaadimme näitä ratkaisuja hallitukselta jo nyt.
Suomi tarvitsee talouden pohjan uudistamista, jotta pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa. Hajautettu bioenergia toisi työtä maaseudulle sekä älyverkkoihin ja energiatehokkuuteen panostaminen nostaisi alan yrityksiämme maailman kärkeen. Vaadimme laajamittaista energiaohjelmaa kotimaisten uusiutuvien ja energiatehokkuuden käyttöön ottamiseksi – tai muutoin hallitus osoittaa olevansa vain venäläisen ydinvoiman juoksupoika.

Ylös