24.11.2014: Oikeus häävalssiin ei ole keneltäkään pois

Lauantaina pyysin edustajakollega Outi Alanko-Kahiluotoa tanssiin Rautatientorin metroasemalla Helsingissä. Akselin ja Elinan häävalssin tahtiin mukaan liittyi 30-40 paria ja ohikulkijoitakin tempautui mukaan. Tanssimme siksi, että oikeus häävalssiin kuuluu kaikille pareille.

Eduskunta päättää tämän viikon perjantaina siitä, että samaa sukupuolta olevat paritkin saavat avioliitto-oikeuden. Se ei ole keneltäkään pois. Oikeus tanssia häävalssia on kauneutta, hyvyyttä. Sen sulkeminen pois vähemmistöltä on tarpeetonta sormella osoittelevaa, eriarvoistavaa kohtelua.

Suomi on kulkenut pitkän tien kohti yhteiskuntaa, jossa kaikki ovat samanarvoisia. Ennen vammaisten avioliitot olivat kiellettyjä. Vielä 1970-luvulla homous oli lailla kiellettyä. Silti homoseksuaalisuutta on aina ollut yhteiskunnassamme, kuten kaikkialla muuallakin. Eteneminen kohti ihmisten yksilönvapauden kunnioittamista on toisen ihmisen hyväksymistä sellaisena kuin hän on. Suomi on parempi maa, kun kaikki meistä saavat elää haluamallaan tavalla.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvilla nuorilla on jopa 3-4 kertaa suurempi riski itsemurhaan kuin muilla nuorilla. Se, minkälainen lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri meillä on, vaikuttaa näiden nuorten uskallukseen ja mahdollisuuksiin olla omanlaisiaan. Lainsäätäjien on näytettävä selvästi, että jokaiselle nuorelle on okei olla juuri sellainen kuin on.

Sama pätee aikuisiinkin. Tapasin viime kesänä Turun keskustassa miehen, joka liikuttui kyyneliin ajatuksesta, että saisi mennä naimisiin rakastamansa miehen kanssa. Hän oli odottanut tätä mahdollisuutta jo vuosikymmeniä. Se toisi hänelle sellaista hyväksyntää, jota hän yhteiskunnalta kaipaa, ja toisaalta mahdollisuutta osoittaa rakkauttaan – kuten koko tahansa avioituva heteroparikin haluaa tehdä.

Eduskunta ratkaisee asian perjantaina. Vihreät äänestää ihmisten ihmisoikeuksien ja paremman Suomen puolesta. Asetelma näyttää siltä, että enemmistön saamisessa erityisesti epäröivien porvaripuolueiden, kokoomuksen ja keskustan, kansanedustajien äänet tasa-arvon puolesta ovat tarpeellisia. Toivon koko sydämestäni, että kansanedustajilla on rohkeutta viedä Suomi kohti avoimempaa ja hyväksyvämpää lainsäädäntöä. Antakaa sydäntenne puhua. Ihmiset voivat paremmin tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, mutta niin voi talouskin – monet yritykset ovat vedonneet sen puolesta, että heidän työntekijöidensä oikeus rakkauteen lain edessä sallittaisiin.

Tasa-arvoinen avioliitto ei ole keneltäkään pois, mutta se tuo monille heidän kaipaamaansa – mahdollisuutta unelmoida häätanssin huumasta. Perjantaina Suomella on mahdollisuus astua tässä asiassa rohkeasti parketin reunalta tanssivien maiden joukkoon.

Häävalssissa lauletaan ”kenties kerran, vihille käydä saamme”, toivottavasti tämä unelma tehdään perjantaina mahdolliseksi – kaikille suomalaisille.

Ylös