19.8.2014: Vihreät haluaa lisätä kaikkien yliopistojen perusrahoitusta

Julkaistu Turun Sanomissa

Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio kirjoitti kolumnissaan (TS 17.8.) yliopistojen rahoituksesta. Kirjoitus ei kuvannut vihreiden kantaa eikä kaikkien yliopistojen rahoitustilannetta oikein.

Vihreät haluaa budjettineuvotteluissa lisää rahaa kaikkien yliopistojen perusrahoitukseen. Saimme tästä kirjauksen Stubbin hallitusohjelmaan ja nyt edellytämme sen toteutumista. Yliopistoille annetut lupaukset on pidettävä.

Aikanaan, kun Vanhasen hallitus sopi Aalto-yliopiston erillisrahoituksesta, sovittiin että tämä raha palaa kaikkien yliopistojen perusrahoitukseen vuodesta 2015. Budjettiesityksessä osa tästä rahoituksesta on lisätty, noin 22 miljoonaa euroa. Samaan aikaan valtiovarainministerin budjettiesitys kuitenkin kohdentaa kehysriihen säästön, korkeakouluindeksin puolittamisen, pelkästään yliopistoille, ei ammattikorkeakouluille, ja lisää hallitusohjelman perusteella vain 8 miljoonaa euroa – mikä on puolet vähemmän kuin tehty leikkaus indeksiin!

Toisin kuin kolumnissa arvioidaan, en siis kannata Aalto-yliopiston rahoittamista muiden yliopistojen kustannuksella, enkä ymmärrä, mistä tällainen käsitys on syntynyt. Olen sen sijaan vaatinut yliopistojen perusrahoitukselle riittävää tasokorotusta ja aiemmin kaikille yliopistoille annettujen lupausten kunnioittamista. Rinteen budjettiesitys ei toteuta Stubbin hallitusohjelman linjausta tasokorotuksesta ja siksi olen sitä kritisoinut.

Lisäksi viime kevään kehysriihessä sovittiin, että yliopistojen perusrahoituksesta siirretään 50 miljoonaa euroa kilpailtuun rahoitukseen. Tämä oli silloisten kokoomuksen ja SDP:n puheenjohtajien lempilapsi, jota itse kyseenalaistin. Jatkuva kilpaillun rahoituksen lisääminen perusrahoituksen kustannuksella johtaa yliopistojen perustehtävien, perustutkimuksen ja -opetuksen, heikentymiseen. Se saattaa aiheuttaa myös työskentelyolosuhteita heikentäviä tarpeettomia irtisanomisia. Tilanne esimerkiksi Turun yliopistossa on vaikea, jollei perusrahoituksen tasoa turvata.

Näin ollen asia on vihreiden mielestä ratkaistava siten, että kaikille yliopistoille lisätään perusrahoitukseen yhteensä 50 miljoonaa euroa tämän kuopan paikkaamiseen. Kilpaillun rahoituksen lisääntyminen sen päälle vahvistaa tutkimuksen rahoitusta. Aalto-yliopiston rahoituksen osalta olemme sanoneet, että tässä tilanteessa heidän erillisrahoituksensa vähentämisestä voidaan luopua – kunhan muiden yliopistojen asemaa parannetaan.

Ehdotus merkitsee lisärahoitusta yliopistoille. Se on vihreiden arvovalinta. Suomi pärjää korkean osaamisen, koulutuksen ja tutkimuksen avulla. Sitä ei saa vaarantaa. Nyt huomio koulutuksen laatuun ja riittäviin resursseihin jatkuvan kiristämisen sijaan!

Ylös