10.6.2014: Vihreät, Soininvaara ja hallituksen talouslinja

Hyvä kansanedustajakollegani Osmo Soininvaara antoi viihdyttävän haastattelun Helsingin Sanomille hallituksen epäonnistumisista. Juttelin Soininvaaran kanssa ja ilmeni että olemme monista asioista kovin samaa mieltä. Hän sanoi, että hallitus on tehnyt parempaa sosiaali- ja ympäristöpolitiikkaa mitä hän olisi ikinä uskonut. Puutteet ovat talouden rakenteiden uudistamisessa. Tähän voin yhtyä.

Sosiaaliturvalla kannattaa tehdä suojaosien ansiosta työtä, perusturvaa on nostettu ja asumistukea on uudistettu. Ympäristöpolitiikassa on toteutettu huikean paljon metsiensuojelussa, Itämeren suojelussa, ympäristöhaittojen vähentämisessä ja ilmastolaissa taloudellisesti vaikeinakin aikoina. Soininvaara valitteli, että tämä oli tippunut pois hänen HS-haastattelustaan. Vihreälle on paljon merkitystä sillä, jos hallitus tekeekin yhtä historian parhaista ympäristö- ja sosiaalipolitiikoista.

Kommentti ”huonosta hallituksesta” liittyi talouspolitiikkaan ja rakenteellisten uudistusten viivästymiseen. Tästä olen hänen kanssaan samaa mieltä. Vihreät ajoi rakenteellisten uudistusten toteuttamista jo hallituskauden alussa, jotta ei jouduta säästämään palveluista tai tulonsiirroista. Meidän tilamme on olla puolue, joka haluaa uudistaa hyvinvointiyhteiskuntaa pelastaakseen sen.

Ei ole salaisuus, että uudistukset olivat Sdp:lle ja vasemmistoliitolle vaikeita. Ei ole salaisuus, että kokoomus ajaa voimakkaasti julkisen sektorin supistamista ja leikkauksia rakenneuudistusten rinnalla. Vihreät ei halua asettaa julkista ja yksityistä sektoria vastakkain kokoomuksen tavoin. Tehokas, tulevaisuuteen katsova ja vahva julkinen sektori voi auttaa myös elinkeinoelämää. Tästä puhuin myös presidentin keskustelutilaisuudessa Kultarannassa ja ajatus sai paljon tukea.

Rakenteellisten uudistusten viivästysten takia hallitus joutui säästämään enemmän kuin on järkevää. Vihreät ei halua säästää enää yhtään esimerkiksi koulutuksesta: maailman parasta koulua ei tehdä säästämällä.

Soininvaaran kritiikki onkin osuvaa, kunhan sen kuulee kokonaisuudessaan.

Ja vihreiden linja on sanottava ääneen.

Uudistetaan julkista sektoria edelläkävijäksi puhtaassa energiapolitiikassa ja hankinnoissa, jotta puhdas kotimainen teknologia saa markkinoita ja vientinäkymiä. Uudistetaan julkista sektoria sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakaslähtöisiin palveluihin, joissa on tuottavuutta ja tehokkuutta. Uudistetaan palveluja sähköisiksi, jotta Suomi nousee takaisin tietoyhteiskuntakehityksen kärkeen. Uudistetaan työelämän pelisääntöjä ja koulutusta ihmiselle joustavaksi, jotta työhön on helpompi päästä ja se on aina kannattavaa ja mielekästä.

Näitä vihreät ajavat, joka päivä. Vihdoin tämä linja etenee. Ei ole liian myöhäistä parantaa kurssia. Kyllä Suomi pärjää.

Ylös