26.5.2014: Turpaan tuli – mutta toivoa on!

Kiitos vihreiden äänestäjille. Turpaan tuli, mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Heidi Hautala aloittaa työnsä kansainvälisesti arvostettuna vihreiden meppinä uudessa europarlamentissa, jossa vihreät säilyvät neljänneksi suurimpana ryhmänä. Heidi varmasti näkyy ja kuuluu myös Suomessa vahvana osaajana ihmisoikeuksien, avoimuuden ja ympäristön puolesta.

Kaikesta huolimatta tulos on vihreiden historian neljänneksi kovin kannatus. Eurovaaleissa ei enää saa automaattisesti enemmän ääniä vihreille – muut ovat petranneet Eurooppa-politiikkaansa. Ilmastosta ei paljoa puhuttu, eli emme päässeet vaalikeskusteluissa kotikentälle, vaan jouduimme pelaamaan vieraissa pitkää kiekkoa.

Ruotsissa Miljöpartiet sai huikean 15,3 prosentin kannatuksen ja 3 tai 4 paikkaa, tarkistuslaskennasta riippuen. Vihreällä muutoksella on siis tulevaisuutta Pohjoismaissa, kun asiat loksahtavat kohdalleen. Yhteensä Suomessa ja Ruotsissa vihreät siis voittivat – yhteistyö maidemme vihreiden välillä on tiivistä. Ja Euroopan tasolla pidimme paikkamme neljänneksi suurimpana ryhmänä.

Suomessa tämä kannatuslukema olisi eduskuntavaaleissa huikea voitto. Eduskuntavaalien 2011 jälkeen olemme saaneet nousujohteisia tuloksia, jos vaalituloksia verrataan siihen. Eli pää pystyssä vihreät: kiitos hienosta kampanjasta ja hyvästä sisäisestä yhteishengestä. Sillä on todella iso merkitys tästä eteenpäin kohti eduskuntavaaleja. Meillä on enemmän aktiiveja kuin koskaan tekemässä vihreää työtä. Ehdokkaamme ja heidän tukiryhmänsä tekivät upeaa työtä, ja haluan kiittää jokaista vihreään vaalityöhön osallistunutta.

Yleisesti Suomen vaalitulos on kiinnostava. Neljää suurta puoluetta ei ole: SDP:n ja perussuomalaisten kannatus on huomattavasti lähempänä vihreitä ja vasemmistoliittoa kuin kokoomusta ja keskustaa. Säilytimme asemamme viidenneksi suurimpana puolueena kuntavaaleista. Onnittelut vasemmistoliitolle ja sen sisarpuolueille sen osoittamisesta, että he ovat relevantti EU-tason talouskriittinen vaihtoehto. Näitä vaihtoehtoja tarvitaan kireälle säästöpolitiikalle, joka ei nosta Eurooppaa taantumasta, eikä turvaa ihmisten hyvinvointia. Vihreiden pitää olla keskeinen vaihtoehto myös tässä keskustelussa.

Ja yksi asia on varmaa: me vihreät emme anna periksi. Emme muutu pikavoittoja tavoittelevaksi puolueeksi, vaan väännämme joka päivä vihreiden tavoitteiden puolesta hallituksessa ja muualla. Ilmastolaki hyväksytään hallituksessa ensi viikolla, tasa-arvoista avioliittolakia ajamme läpi eduskunnassa kansalaisaloitteen pohjalta lähikuukausina. Me haluamme muuttaa maailmaa paremmaksi päätöksillä ja teoilla.

Mutta kierroksia pitää nostaa, aatteen pitää näkyä ja palon pitää tuntua. Lupaan itse tehdä kaikkeni sen eteen, että ihmiset tietävät ja tuntevat sen. Minun on myös nostettava suoritustani. Vihreän tulevaisuusratkaisun on oltava kristallinkirkas, selkeä vaihtoehto suomalaisille, jotka haluavat oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta. Meidän on oltava Koijärven hengessä liike, johon ihmiset haluavat tulla eri suunnista tekemään tekoja paremman huomisen puolesta.

Ihmisten on voitava luottaa siihen täysillä, että me olemme se porukka, jolla on kanttia muuttaa Suomea paremmaksi – ja pelastaa ilmasto, korjata työllisyys ja toteuttaa ihmisten tasa-arvo.

Meidän on myös pystyttävä osoittamaan, että vihreillä on uskottava talousvaihtoehto Suomen ja Euroopan nostamiseksi taantumasta – sellainen vaihtoehto, joka turvaa jokaisen suomalaisen luottamuksen tulevaisuuteensa.

Se ei ole helppoa, mutta se on sitäkin tärkeämpää.

Tästä eteenpäin!

Ylös