19.5.2014: Onko itsensä työllistäjällä sosiaaliturvaa?

Suomessa ollaan ison linjanvalinnan edessä: miten nostaa työikäisen väestön työllisyyttä? Osa uskoo raippaan, rangaistuksiin, jos ei ota työtä vastaan. Samalla vastikkeellinen sosiaaliturva perustuu yhä wanhan maailman pitkiin samankaltaisiin kellokorttityösuhteisiin. Vihreät haluaa jatkaa otettuja askelia kohti reilua ja kannustavaa sosiaaliturvaa, joka helpottaa työelämään pääsyä ja vastaa ihmisten arjen tilanteita.

Haastamme muut hallituspuolueet etsimään reiluja ratkaisuja työllisyyden nostamiseksi minihallitusneuvotteluissa kesäkuussa. Ensi askeleena on uudistettava lainsäädäntöä siten, että itsensä työllistäjä saa aina työntekijän kaltaisen oikeuden sosiaaliturvaan. Hallitus on tätä selvittänyt, mutta nyt työministeri Ihalaisen (sd.) on tuotava ehdotukset hyväksyttäväksi. Nykyisin vaarana on, että itsensä työllistäjä putoaa täysin väliin eikä jaksa pysyä työmarkkinoilla kannustinloukkujen takia.

Työelämä on muuttunut ajasta, jolloin rajanveto palkansaajien ja yrittäjien välillä oli selvä. 2000-luvun alussa itsensä työllistäjiä oli 120000, mutta tuoreimpien tilastojen mukaan itsensä työllistäjiä on jo noin 170000 suomalaista. Enää kyse ei ole vain marginaalista ilmiöstä. Yhä useampi kantaa yrittäjän riskiä palkansaajan kaltaisessa työtilanteessa. Joukossa on kaikenlaisia ihmisiä alihankintaketjuissa olevista raksalaisista ja terveydenhuollon ammattilaisista yliopistojen tutkijoihin ja taiteilijoihin.

Yksinyrittäjät ja itsensätyöllistäjät tarvitsevat sosiaaliturvaa, jotta voivat jaksaa työelämässä ja päästä eteenpäin. Usein itsensä työllistäjien ja yksinyrittäjien riskit yhdistävät myös sukupuolten tasa-arvoon: naisvaltaisilla palkkakuopassa olevilla aloilla väliinputoajia on suhteessa paljon. Itsensä työllistäjien aseman parantaminen on myös tasa-arvokysymys.

Perustulo olisi tapa tehdä kaikenlaisesta työstä aina kannattavaa ilman viranomaisen luokittelua yrittäjyyteen tai työntekijyyteen. Vihreät haastaa muita puolueita hyväksymään muuttunut työelämä ja tulemaan perustulon taakse.

Hallitus on tehnyt keskeiset talousratkaisunsa julkisen talouden tasapainon parantamiseksi. Rakenteellisia uudistuksia viedään käytäntöön, jotta työllisyys nousisi ja kestävyysvaje saataisiin kuriin.

Tässä hallituksessa olemme jo saaneet monia työelämään pääsyä helpottavia kannustavia uudistuksia aikaan: työttömyysturvan ja asumistuen 300 euron suojaosat tarkoittavat sitä, että keikkatyö on aina kannattaa ja 300 euroa voi tienata ilman tukien pienentymistä. Se poistaa pahimmat kannustinloukut. Myös työttömien puolison tuloharkinnasta luopuminen poisti esteen hakeutua työnhakijaksi.

Ennakkomaksun käyttöönotto kaikille työttömille varmistaa, että keikkahommasta ei joudu byrokratialoukkuun vaan tuki tulee samanaikaisesti. Joustava hoitoraha tekee osa-aikaisesta työnteosta pienten lasten vanhemmille helpompaa.

Seuraavaksi keskeinen kysymys on lisääntyvien yksinyrittäjien ja itsensä työllistäjien aseman parantaminen. Haastamme muut hallituspuolueet etsimään ratkaisuja heidän tilanteeseensa.

Vihreät uskoo työelämään, jossa jokaisella ihmisellä on tilaa toimia oman osaamisensa pohjalta. Ihmiselle joustava työelämä on sellainen, joka varmistaa korkean osallisuuden ja työllisyysasteen. Se on taloudellisesti järkevä, kannustava ja inhimillinen työelämä. Päivitetään sosiaaliturva nykypäivään ja tehdään työelämään pääsemisestä ihmisille helpompaa.

Ylös