20.2.2014: Kunnioitetaan kanssaihmisiämme – avioliitto ja rakkaus kuuluvat kaikille

Rakkaus kuuluu kaikille. Joillekuille tämä on vielä epäselvää. Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun tasa-arvoisesta avioliitosta. Keskustelua käydään erikoisessa asetelmassa: kyselyjen mukaan enemmistö Suomen kansasta kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia, mutta eduskunnassa moni vastustaa sitä kovaäänisesti.

Kansanedustuslaitoksemme soisi jo siirtyvän uudelle vuosituhannelle ja hyväksyvän sen, mikä kansalaisten mielestä on oikein. Suomi on parempi meille jokaiselle, jos jokainen saa olla oma itsensä ja jokaisen oikeuksia puolustetaan.

Tasa-arvoinen avioliitto ei ole keneltäkään pois. Jokainen aikuinen ihminen saa mennä naimisiin sen ihmisen kanssa, jonka itse valitsee. Perinteisen avioliiton saa edelleen solmia. Lainsäädännöllä tuomme kaikki suomalaiset samalle viivalle, tunnustamme heidät tasaveroisiksi. Miksi toisen ihmisen oikeuksien salliminen on joillekuille niin vaikeaa?

Juuri tasa-arvo ja hyväksyntä ovat avainasemassa. On rankkaa esimerkiksi identiteettinsä kanssa painiskelevalle nuorelle, jos hän kokee, ettei ole yhteiskunnan silmissä hyväksytty. Ettei hän ole samanarvoinen, ettei hänellä ole samoja oikeuksia.

Tasa-arvoinen avioliitto antaa vahvan viestin: me emme enää lokeroi ihmisryhmiä eriarvoisiksi. Jokaisen rakkaus on tärkeää. Se on viesti, joka vie pohjaa kiusaamiselta, jota moni joutuu yhä kokemaan. Ei tarvitse kokea olevansa erilainen, koska me kaikki olemme omalla tavallamme erilaisia.

Olen iloinen siitä, että suomalainen yhteiskunta on muuttunut. Hyvä osoitus siitä on ystäväni taannoinen kertomus siitä, miten hän tuli häiriköidyksi raitiovaunussa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa vuoksi. Häiriköijä ei kuitenkaan saanut herjata rauhassa, vaan tavalliset keski-ikäiset suomalaismiehet nousivat puolustamaan ystävääni. He eivät suvainneet lesbopariskunnan haukkumista.

Tämän kaltaiset tapaukset luovat minulle uskoa suomalaiseen yhteiskuntaan. Sellaiseen Suomeen, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja jossa meillä kaikilla on tasa-arvoiset oikeudet.

Toivon, että sama henki leviää myös eduskuntaan. Että pystymme käymään keskustelua, joka on ihmisarvoa kunnioittavaa ja asiallista.

Toivon, että edustajakollegani osaavat asettautua vähemmistöjen asemaan ja äänestävät lopulta yhdenvertaisuuden puolesta – tasa-arvoisen avioliiton puolesta. Tämä maa on paras meille kaikille kun jokaisella on oikeus olla omanlaisensa.

Ylös