31.1.2014: Kansallisaarteiden juhlapäivä – uudet kansallispuistot Etelä-Konnevedelle ja Salon Teijoon

Tänään oli erityisen hieno päivä olla ympäristöministeri. Sain esitellä kaksi uutta kansallispuistoa, jotka perustetaan Etelä-Konnevedelle ja Salon Teijoon tämän hallituskauden aikana.

Suomalaiset rakastavat luontoaan ja haluavat säilyttää arvokkaimmat alueemme lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Kansallispuistot ovat paras keino tähän. Seurasin ilolla sitä intoa, jolla ihmiset eri puolilta maata esittivät itselleen rakkaita metsiä, soita, tuntureita ja rannikoita osaksi kasallispuistoverkkoamme. Kansallispuistot ovat paikallisille ilon ja ylpeyden aihe, joista kaikki voivat hyötyä.

Kuva: Emma Kosonen10-vuotiaana poikana, kun patikoin Teijon saloilla, en varmasti tajunnut, että 30 vuotta myöhemmin olen ympäristöministerinä esittämässä kansallispuistoa Teijoon. Monimuotoiset suot, metsot, lounaisrannikolla ainutlaatuiset erämaiset järvet ja metsät, jylhät rantakalliot tulevat osaksi luonnonsuojelun kruunua. Nyt alueella on mahdollisuus nousta entistä merkittävämmäksi luontomatkailukohteeksi koululaisille, eläkeläisille ja ulkomaisille matkailijoille. Salon seudulle kansallispuisto on merkittävä piristysruiske. Salon kaupunki, alueen matkailuyrittäjät ja monet paikallistahot ovatkin ajaneet aktiivisesti kansallispuiston perustamista.

Teijon luontotyyppien kirjo on mittava ja alueen linnusto on rikas. Luontoympäristö rajautuu luontevasti Mathildedalin kulttuuriympäristöön, jossa on jäljellä vanhan ruukkiyhdyskunnan rakennusperintöä. Kansallispuistona Teijo muodostaa puistoparin läheisen Saaristomeren kansallispuiston kanssa, mikä luo uusia mahdollisuuksia matkailun kehittämiseen.

Konneveden ja Rautalammin kuntien alueella sijaitseva Etelä-Konneveden alue tuo kansallispuistoverkostoon pohjoissavolaista ja keskisuomalaista järvisaaristo- ja vuorimaata. Alueella on upeita kallioalueita ja jyrkänteitä sekä vanhoja luonnonmetsiä. Alueen vesireitin ansiosta Konnevedellä on mahdollisuus yhdistää kalastus ja muu erämatkailu hyvin toisiinsa. Kunnissa on jo nyt matkailuyritysten toimiva verkosto, joka tulee palvelemaan kansallispuistokävijöitä monipuolisesti.

Etelä-Konneveden ja Salon Teijon lisäksi selvitettiin myös kansallispuiston perustamisen mahdollisuutta Lapin käsivarren suurtuntureille ja Olvassuolle. Molemmat ovat upeita luontokohteita ja hieno lisä nykyiseen puistoverkostoon. Lapin käsivarren suurtuntureiden osalta käynnistämme ympäristöministeriössä jatkotyö yhdessä paikallistahojen kanssa. Olvassuolla tullaan parantamaan alueen suojelukokonaisuutta ja edistämään suomatkailua alueella.

Etelä-Konnevesi ja Salon Teijo tuovat luonnonsuojeluverkostoon mahtava lisän. Luontoarvojen turvaamisen ohella tärkeää on, että uusilla kansallispuistoilla on aidosti positiivinen vaikutus alueiden työllisyyteen ja matkailuun.

Viikonloppuna kannattaakin suunnata lähimetsään nauttimaan siitä ainutlaatuisesta luonnosta, josta me onnekkaat saamme olla ylpeitä.

Kuva: Teijossa on monipuolisesti erilaisia soita. Kuvassa Hamarijärven eteläpuolella oleva Lähteensuo tammikuussa 2013. Emma Kosonen

Ylös