29.9.2012: Kuulumisia vaalikentiltä: Hämeenlinnassa linjattiin nuorten oikeudesta oppilashuoltoon

Minulla oli tänään ilo osallistua Hämeenlinnassa puoluevaltuuskunnan kokoukseen ja kyselytuntiin Hämeenlinnan torilla. Hämeenlinnassa oli sama hieno tunnelma, jota olen saanut kokea kiertäessäni eri puolilla Suomea. Me suuntaamme kohti vaaleja hyvistä asemista: meillä on enemmän kuntavaaliehdokkaita kuin koskaan, ja gallupien perusteella meillä on erinomaiset mahdollisuudet vaalivoittoon.

Näissä vaaleissa ihmisiä kiinnostavat erityisesti palvelut, ja syystäkin. Kunnissa päätetään jokaista lähellä olevista asioista: vanhusten hoidosta, lääkäriin pääsystä, koulujen laadusta, lapsista ja nuorista. Vihreät haluaa puhua asiakaslähtöisistä palveluista, joita kehitetään ihmisten tarpeista. Avoimemmista kunnista, jotka takaa paremmat lähipalvelut, ennaltaehkäisevän avun ja paremman hyvinvoinnin. Tämä viesti on herättänyt eri puolilla maata kiertäessäni paljon vastakaikua suomalaisissa ja vihreiden paikallisten toimijoiden tilaisuuksissa. Ihmiset ovat iloisia, että on puolue, joka puhuu arjen asioista eikä himmeleistä.

Ehdotin tänään valtuuskuntapuheessani, että koulujen oppilashuoltoon säädettäisiin kuntia velvoittava mitoitus. Vanhusten hyvästä hoidosta on näiden vaalien alla keskusteltu paljon. Mutta yhtä lailla kuin vanhukset ansaitsevat mitoituksen laitoshoitoon, myös lapset ja nuoret ansaitsevat sitovat normit oppilashuoltoon. Nyt palvelujen saatavuus vaihtelee suuresti alueittain.

Kouluterveydenhoitajat, lääkärit, kuraattorit ja psykologit tekevät tärkeää ennaltaehkäisevää työtä, jolla pystytään puuttumaan ongelmiin jo varhaisessa vaiheessa. Kouluterveydenhoitajien ja lääkärien määrästä on olemassa suositus, mutta nämä suositukset eivät täyty läheskään kaikissa kunnissa. Koulukuraattorien ja -psykologien määrästä ei tällä hetkellä ole edes olemassa suositusta.

Ehdotukseni on, että 800 oppilasta kohti pitäisi olla yksi kuraattori ja 1500 oppilasta kohti yksi koulupsykologi. Terveydenhoitajien ja lääkäreiden osalta nykyiset suositukset pitää muuttaa normeiksi.

Oppilashuolto on esimerkki palvelusta, joka ehkäisee ongelmia jo ennalta ja siten säästää rahaa, mutta myös parantaa yksilöiden elämänlaatua ja takaa jokaiselle hyvät eväät aikuiselämään. Nuoren syrjäytyminen tulee meille kaikille paljon kalliimmaksi kuin hyvälaatuiset varhaisen tuen palvelut. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvuus on tasavertaisissa kaikille yhteisissä hyvinvointipalveluissa. Niistä on pidettävä kiinni, niin kouluissa kuin terveydenhuollossakin.

Palvelujen lisäksi Vihreiden kuntavaaliteemoja ovat avoimuus ja ympäristö. Vaaliohjelmaamme voit tutustua täällä.

Näistä kolmesta teemasta me haluamme puhua niin Helsingissä kuin Kittilässäkin, niin kylissä kuin kaupungeissakin. Kierrän itse ympäri Suomen niin paljon kuin aikataulu vain alkaa myöten. Toivottavasti tapaamme toreille ja tapahtumissa – vaikkapa heti maanantaina Varsinais-Suomessa tai viikon päästä Pohjanmaalla. Toivotan kaikille vihreille iloa vaalityöhön!

Ylös