15.12.2011: Durbanissa saatiin koordinaatit suunnalle – Titanic pitää vielä kääntää

Durbanissa käytiin dramaattiset ilmastoneuvottelut, joissa ei käänteitä ja jännitystä puuttunut. Lopulta neuvottelutulos saatiin aikaan 30 tuntia yliajalla yötä päivää kestäneen rutistuksen jälkeen. Pelissä oli paljon.

Koko YK:n ilmastoneuvottelujen uskottavuus oli kyseessä, sillä tähänastiset saavutukset eivät riitä ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen ihmiskunnan ja ympäristön kannalta siedettävällä tavalla. Durbanin päätökset olivat historiallisia. Eivät siksi, että ne riittäisivät rajoittamaan ilmastonmuutoksen alle kahteen asteeseen. Ympäristöjärjestöt ovat olleet oikeassa kritisoidessaan päätöksiä riittämättömiksi.

Päätös oli historiallinen siksi, että nyt ensimmäistä kertaa kaikki maat sitoutuivat tulemaan osaksi laillisesti sitovia päästövähennysrajoituksia vuonna 2015 tehtävällä ratkaisulla. Tätä ei ole kertaakaan aikaisemmin tapahtunut. Tämä pelastaa meille yhä mahdollisuuden rajoittaa ilmastonmuutos alle kahteen asteeseen ja valaa uskoa siihen, että YK:n ilmastoneuvottelut voivat olla osa uskottavaa ilmastoratkaisua.

Durbanissa saatiin merkittävää liikettä molemmille neuvotteluraiteille: Kioton sopimuksen päästövähennyksille sovittiin jatkokausi ja kansainvälisesti kattavan ja laillisesti sitovan päästövähennyssopimuksen tiekarttaan saatiin mukaan kaikki maat. Tämä lisäksi vihreän ilmastorahaston ja teknologiakeskuksen perustamisesta sovittiin.

Tiekartan yhteydessä sovittiin myös siitä, että päästövähennyssitoumusten tasoa on nostettava jo ennen globaalin sopimuksen aikaansaamista tieteen asettamien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kun kaikki suuret taloudet tulevat tiekartan myötä laillisesti sitovien päästövähennysvelvoitteiden piiriin, on tämä selvä merkki myös investoijille. Päätös saa jo nyt vihreän talouden investoinnit liikkeelle, kun markkinoilla on nyt tieto koko maailman suuntaamisesta kohti vähähiilistä yhteiskuntaa.

Nykyinen talousjärjestelmä on kuin Titanic, joka menee luonnonvarojen ylikulutuksen ja ilmastonmuutoksen myötä päin jäävuorta. Emme saaneet Durbanissa laivaa vielä kääntymään, mutta ainakin saimme koordinaatit muutokselle. Tämäkin oli historiallinen saavutus YK:n ilmastoneuvottelujen historiassa.

Suomenkin kannattaa nyt voimakkaasti panostaa vihreään talouteen, jotta saamme kasvavan osuuden tästä uuden talouden globaaleista markkinoista.

Päästövähennykset, resurssitehokkuus ja vihreä talous ovat tie ulos tästä taloustaantumasta. Kaikkien maiden mukaantulo päästövähennysten piiriin parantaa myös Suomen teollisuuden kilpailuasemaa ja vähentää hiilivuodon riskiä. Ilmastonihkeilyn aika kannattaa lopettaa heti, jos haluaa päästä voittajaksi vihreässä teollisessa vallankumouksessa.

Itse olen tyytyväinen siihen, että Suomella oli merkittävä ja rakentava rooli ilmastosovun aikaansaamisessa. Tiiviissä yhteistyössä muiden Pohjoismaiden Tanskan ja Ruotsin ministerien kanssa olimme aktiivisesti linjaamassa EU:n strategiaa neuvotteluissa. EU palasi globaalin ilmastopolitiikan johtajaksi, koska saimme rakennettua historiallisen liittouman muiden kunnianhimoisia päästövähennyksiä ajavien maaryhmien kanssa. Afrikka, vähiten kehittyneiden maiden ryhmä ja saarivaltiot olivat EU:n tukena painostamassa suuria talouksia mukaan päästövähennysten piiriin.

Tämä allianssi tulee varmasti antamaan potkua ilmastoneuvotteluille myös tulevina vuosina. Sen avulla meillä on mahdollisuus saada myös lyhyellä aikavälillä uusia päästövähennyssitoumuksia, jotta ihmiskunnalla on mahdollisuus välttää ekologinen ja taloudellinen umpikuja ilmastonmuutoksen karatessa käsistä.

Neuvottelujen loppuhuipennus oli dramaattinen. Kahden valvotun yön jälkeen EU painoi yhä vahvempaa mandaattia tiekartalle Kiinan ja Intian vastustaessa. Lopulta koko ilmastosopu varmistui vasta neljältä sunnuntaiaamuyöllä kahden vahvan naisen, Intian ministerin ja EU:n ilmastokomissaarin Connie Hedegaardin muotoilemasta kompromissista.

Tähän pakettiratkaisuun kaikkien osapuolten oli tyytyminen. Vaikka se olikin monin tavoin kompromissi, oli se ympäristön ja Suomen kannalta paras mahdollinen lopputulos kokouksesta. Neuvottelujen avaaminen tämän pakettiratkaisun jälkeen olisi todennäköisesti kaatanut koko Durbanin lopputuloksen ja vaarantanut ilmastoneuvottelujen tulevaisuuden.

Ilmastoa ja ympäristöä ei ole vielä pelastettu, mutta nyt siihen on edelleen mahdollisuus. Töitä on tehtävä entistä enemmän ja kaikkien on herättävä tilanteen vakavuuteen. Viimeksi tämän viikon tiistaina julkaistiin huolestuttava tutkimus siitä, että jäätiköiden sulamisen seurauksena arktisella alueella meren pohjasta pulppuaa metaania ja se puolestaan johtaa ilmaston kiihtyvään lämpenemiseen. Tällaisia takaisinkytkentöjä tulee jatkossa eteen yhä enemmän ja jos emme toimi, kohta emme toiminnasta huolimatta pysty pysäyttämään ilmastonmuutosta.

Ylös