6.6.2011: 105 ei lennä

Vihreät keskusteli tänään erilaisista vaihtoehdoista hallitukselle, kun sateenkaaripohjan neuvottelut kariutuivat. Vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokous päätti, että vihreät ei aio osallistua viime hallituskauden sinivihreälle pohjalle, kristillisdemokraateilla täydennettynä, rakennettavan 105 kansanedustajan enemmistökokoonpanon hallitusneuvotteluihin. Itse sanoin jo Säätytalolla sateenkaaripohjan neuvottelujen kariutuessa kokoomuslaisille: ”105 ei lennä”. Tähän nyt päädyimme.

Tälle oli kaksi syytä. Toinen on se, että vihreille tehtävä sinivihreän hallituksen sosiaalisena eko-omatuntona oli rankka. Hallituksen vasemman laidan puolustaminen jäi meille. Saimme parannettua perusturvaa ja uudistettua sosiaaliturvaa, mutta emme riittävästi. Ydinvoimapäätöksessä ja erityisesti luonnonsuojelussa meidän yli myös suoranaisesti jyrättiin. Samaa emme nyt hyväksyneet.

Toinen syy oli se, että pidimme vaalituloksen pohjalta luontevana että neuvotteluihin osallistuvat muut puolueet. Osallistuimme kuitenkin tavoitteidemme pohjalta sateenkaaripohjan neuvotteluihin, koska koimme että sillä pohjalla voimme parantaa ympäristönsuojelun tilaa ja kaventaa tuloeroja. Pidän edelleen tätä pohjaa parhaana ja siihen voisi mielestäni vielä palata, jos sdp ja kokoomus saavat erimielisyytensä sovittua.

Olin itse tämän päiväisessä keskustelussa kriittinen sille, pystyisimmekö saavuttamaan yhdenvertaisuuden, ympäristönsuojelun, ilmastopolitiikan, tuloerojen kaventamisen ja köyhyyden vähentämisen tavoitteemme sinivihreässä hallituksessa. Olisin kuitenkin ollut valmis pitämään vielä keskusteluyhteyttä muihin puolueisiin, jotta olisimme saaneet varmuuden asiasta. Valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen enemmistö halusi kuitenkin ratkaista asian jo nyt. Olen ratkaisuun tyytyväinen, koska pidin hallituspohjan onnistumista epätodennäköisenä.

Olemme oppineet sen, että äänestäjämme edellyttävät vihreiltä paljon. Se on oikein. Meidän on pystyttävä osoittamaan teoillamme, että luonnon ja ihmisen arvo on kaikkien vihreiden päätösten ytimessä. Meidän on rakennettava sosiaalisesti oikeudenmukaista yhteiskuntaa, jossa ihmisen toiminta on asetettu luonnon kantokyvyn rajoihin. Joka päivä. Heikkoihin kompromisseihin ei kannata alistua, jos ne eivät edistä kestävän yhteiskunnan rakentamista.

Ylös