- 22.11.2023

Niinistö, Ohisalo ja Mikkonen: Hallituksen EU-vaikuttaminen yrittää vesittää vanhojen metsien suojelun

Tiedote 22.11.2023

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö ja kansanedustajat Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen, entisiä ympäristöministereitä jokainen, kritisoivat Suomen hallituksen vaikuttamista EU-komission tänään julkaisemaan metsien tilan seurantaa koskevaan asetukseen.

Komissio on tänään ehdottanut metsien seurantaa koskevaa asetusta, jonka tarkoitus on kerätä ja täydentää metsiä koskevaa tietopohjaa; erityisesti metsien ekologisen tilan selvittämiseksi koko Euroopan tasolla. Tutkijat ovat tunnistaneet aiemmin metsätiedon heikkouksia EU-tasolla, eritoten monimuotoisuuteen liittyen.

– Suomen oikeistohallitus yrittää parhaansa mukaan vesittää vanhojen metsien suojelua niin kotimaassa kuin EU-tasolla. Suomessa kehuskellaan mielellään, että tunnemme ja hoidamme metsiämme maailman parhaalla tavalla, mutta puheista putoaa pohja, kun hallitus vastustaa tutkitun ja EU-tasolla yhdenmukaisen tiedon keräämistä. Onko nyt kenties niin, ettei hallitus halua komission tietävän, miten Suomen metsien luonto todellisuudessa voi. Tutkijat ovat juuri korostaneet sitä kuinka luontoarvojen turvaamisen ja oikein kohdennettujen luontotoimien kannalta on keskeistä kerätä ja jakaa tietoa metsien luonnon tilasta EU-tasolla yhdessä, Niinistö kysyy.

Suomen maatalousministeri Sari Essayah (kd.) lähetti kaikessa hiljaisuudessa yhdessä Ruotsin kollegansa Peter Kullgrenin kanssa komissiolle kirjeen, jolla yritettiin vaikuttaa EU-tasolla siihen, että asetus ei edellyttäisi vanhojen metsien ja metsäisten elinympäristöjen sijaintitietojen raportoimista.

– On käsittämätöntä, että hallitus sitoutuu ohjelmassaan suojelemaan vanhat ja luonnontilaiset metsät, mutta venkoilee kaikin keinoin tavoitteen noudattamisessa. Suomi on sitoutunut suojelemaan vanhat ja luonnontilaiset metsät osana EU:n monimuotoisuusstrategiaa, mutta kansalliset kriteerit ovat mediatietojen mukaan rajaamassa suojeltavan pinta-alan hyvin pieneksi verrattuna esimerkiksi Suomen luontopaneelin arvioihin vanhojen metsien suojelutarpeesta, Mikkonen huomauttaa.

Metsien rooli niin ilmastokriisin kuin luontokadon torjunnassa on keskeinen, ja yhä useampi toimiala tunnistaa tämän aiempaa paremmin.

– Viikon alussa sekä pääministeri Petteri Orpo, että ympäristöministeri Kai Mykkänen puhuivat laajassa finanssialan tilaisuudessa luonnon monimuotoisuuden suojelemisen puolesta, mutta hallituksen konkreettiset teot ovat viemässä Suomen luontopolitiikkaa aivan päinvastaiseen suuntaan. Suomi on juuri vuosi sitten sitoutunut historiallisessa YK:n Montrealin luontokokouksessa pysäyttämään luontokadon, tämänkin valossa hallituksen toiminta on irvokasta, Ohisalo päättää.