Tervetuloa

Olen Vihreiden puheenjohtaja ja ympäristöministeri.

Ville Niinistö
olen vuonna 1976 syntynyt valtiotieteiden
maisteri, Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja ja ympäristöministeri.

 

vihreat_logo

Blogi 04.04.2012

Vihreät, vahva ympäristöpuolue ja uskottava yleispuolue

Viikonloppuna on eri medioissa keskusteltu Vihreiden kehityksestä. Monet tuntuvat luulevan, että vaihtoehtoina ovat vahvan ympäristöpuolueen ja ympäristöarvonsa vesittävän yleispuolueen kehitys. Näin ei todellakaan ole.

Mielestäni ainoa tapa olla vahva ympäristöpuolue on olla myös uskottava yleispuolue. Koko talouden perusta on muutettava kestäväksi, jotta ihmisen toiminta on luonnon kantokyvyn rajoissa ja jotta sosiaalinen oikeudenmukaisuus ihmisten välillä toteutuu. Tätä Vihreät ajaa.

Kestävän kehityksen tavoite kattaa kaikki yhteiskunnan eri osa-alueet. Vihreät on Suomen johtava tulevaisuuspuolue, joka esittää uskottavia ratkaisuja sosiaalisesti oikeudenmukaisen ja ekologisesti kestävän Suomen rakentamiseksi.

Eivät ihmiset halua äänestää puolueita, joilla ei ole sielua. Sellaisia puolueita, jotka eivät tavoittele paremman yhteiskunnan kunnianhimoista rakentamista. Itse en haluaisi olla sellaisen puolueen puheenjohtaja. Onneksi en sitä myöskään ole. Vihreiden tavoitteena on kestävän yhteiskunnan rakentaminen, joka päivä. Uskottavuus ansaitaan teoilla päivän poliittisessa päätöksenteossa, niin kunnavaltuustoissa kuin valtioneuvostossakin.

Vahvaa ympäristöpuoluetta tarvitaan Suomessa. Luonnonvarat hupenevat, ilmastonmuutos uhkaa karata käsistä ja ekosysteemit heikkenevät uhaten ihmisten hyvinvointia ja taloutta. Vastaus ympäristökriiseihin ja talouskriisiin on niiden yhdistämisessä: vihreillä ratkaisuilla pelastamme ympäristöä ja samalla rakennamme myös kestävää taloutta ja työllisyyttä.

Jotkut sanovat, että kaikki puolueet vihertävät - mutta neuvotteluissa se ei siltä tunnu. Vai miksi muut puhuvat niin vähän koko yhteiskuntaamme ohjaavista reunaehdoista, päästöjen vähentämisestä ja ympäristönsuojelusta? Päästöjä tuprutellaan, kaivokset pilaavat vesistöjä, arvokkaita metsiä hakataan, kalakannat hupenevat, turvetta nostetaan luonnontilaisilta soilta - jollemme me vihreät edellytä tähän muutosta. Ihmiskunnan on asetettava toimintansa luonnon kantokyvyn rajoihin, jotta taloudellinen hyvinvointi on tuleville sukupolville mahdollista. Ja sitä me teemme ja saamme myös tuloksia aikaan.

Kestävää yhteiskuntaa tarvitaan myös ihmisten välillä. Vihreitä tarvitaan tässäkin suunnannäyttäjinä. Pienten tuloerojen maissa ihmiset ovat onnellisimpia. Tasa-arvo kuuluu kaikille. Palveluilla on luotava hyvinvointia ja sivistystä eikä vain hoidettava ongelmia. Sosiaaliturvan on oltava riittävää, sen on autettava ihmisiä mielekkääseen työhön ja työelämän on oltava joustavammin sovitettavissa arkeen. Näitä tavoitteita toteuttavia ratkaisuja olemme jo saaneet aikaan tässä hallituksessa. Hallituksen veroratkaisut ovat Vihreiden tuloeroja kaventavien linjojen mukaisia: perusturvaa on nostettu sekä työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen etenee.

Meidän on kuunneltava suomalaisia eri puolilla maata ja esitettävä uskottavia vihreitä ratkaisuja vaikkapa maaseudun elinvoimaisuuden lisäämiseen. Pekka Haaviston kampanja on tuonut Vihreät juurilleen, avoimuutta ja ihmisten mukaan ottamista korostavaksi kansanliikkeeksi.

Uskon itse, että Vihreät menestyvät parhaiten olemalla rohkeasti vihreitä ja samalla erilaisia ihmisiä muutokseen mukaan ottava puolue. Harmaan sävyjä tässä maassa on jo nyt liikaa. Kestävät arvot tarvitsevat puolustajansa. Sitä varten on olemassa Vihreät.

Kommentit

pera pohjois-pohjanm 11.05.2012 07:28 #5
Miten ympäristöminist eri niinistö kommentoi tätä niin paljon puhuttua polttoaineen hintaa?kun meidän näkövinkkelistä katsotaan(pohj.pohjanmaa)asiaa niin ihmetyttää hinnan erot esi. helsinkiin verrattuna,tääl lä diesel maksaa 1.6e ja helsingissä 1.39e!siellä kuitenkin julkiset kulkuvälineet toimii hyvin,täällä meilläpäin töissä kulkemiseen ja työn hoitamiseen on pakko olla oma auto!!!ja tästähän se suuri ihmetys syntyy,että ollaanko täällä pohjoisessa etelän maksumiehiä ainaisesti????rahat täällä kohta loppuu!
Lainaa
Kunto Ristola 26.04.2012 16:27 #4
hei !
olemme pystyttämässä aittaa heinävedelle. jälleen kerran tulee paljon muovia ja styroksia. kodinkoneistaki n (hankittaessa uusia) kaupungissa, tulee styroksia ja muovia. minusta nämä ovat energiajaetta. niitä ei vaan kerätä. kaupungeilla ei vain ole paikkoja mihin omakotiasuja tai mökkiläinen voisi niitä viedä.joissain suurissa kiinteistöissä niitä kyllä kerätään, mihin
tarkoitukseen ? pidän siitä, että puhut suoraan, rehellisesti. odottaisin tämänkin asian kehittämistä, laajentamista.
Lainaa
Lauri Saarinen 22.04.2012 18:11 #3
Kyllä Vihreät on paras puolue ajamaan asioita vastuussa tulevaisuudesta .

Toivoisin Vihreiltä parempaa paneutumista joukkoliikentee n ratkaisuihin. Länsimetron kohdalla on tapahtumassa fiasko, kun Helsingin puolen metron tarpeeseeen tulevaa huippukapasitee ttia ollaan rajoittamassa Espoon asemapituuksill a. Tämä voimavara tarvitaan idän liikenteessä. Asiaa ei ole hoidettu oikein ja nyt se on pengottava, ja suunnitelmat korjattava. Menetys vastaa suurta osaa koko metron ivestoinnin käyttökelpoisuu desta ja hinnasta. Joukkoliikentee lle on asetettu toisen suuntaiset kehitystavoitte et. Käykää vilpittömästi käsiksi asiaan ja estäkää miljardiluokan menetykset.
Lainaa
Pentti O.Pitkänen 16.04.2012 23:01 #2
Onko kestävää kehitystä rakentaa kaikki Lapin vaarat ja tunturit täyteen tuulipuistoja. Itä-Lapissa on käynnissä Kemijärven kauneimpien järvi ja vaaramaisemien valloitus tuulivoimatoimi joiden toimesta. Näitä asioita ei ole ohjeistettu tarpeeksi. Ensin olisi pitänyt antaa tieto siitä mihin tuulivoimapuist oja ei saa rakentaa. Pääasia, että huijarifirmat eivät tule jälleen hämäämään lappilaisia. Vai onko tällainen kehitys todella tuettua hallituksen ja vihreiden toimesta?
Lainaa
Juho Laatu 04.04.2012 18:49 #1
Se tuli selväksi, että vihreät on sellainen yleispuolue, jolla on vahva visio koko yhteiskunnan paremmasta tulevaisuudesta . Toinen yleispuolueasia an liittyvä kysymys on, onko vihreä liitto oikeaoppisten aatteen kannattajien puolue vai koko kaikenkirjavan kansan joukkoihinsa hyväksyvä puolue?

Konkreettisesti kyse on siitä, onko vihreät oikea paikka vihertäville kansalaisille, jotka ovat kuitenkin perinteisen avioliittomalli n kannattajia, ydinvoiman kannattajia, metsästäjiä, turkistarhaajia , sikatilallisia, kaupungistumise en kriittisesti suhtautuvia, lisääntyvän EU-integraation vastustajia tai maahanmuuttokri ittisiä? Ketkä ovat tervetulleita vhreään yleispuolueesee n?
Lainaa

Lisää kommentti

Roskapostitarkiste (syötä kuvassa oleva teksti kenttään)
Roskapostitarkiste (syötä kuvassa oleva teksti kenttään) Päivitä